Formatervező kerékpárosok a lángvágásról

Alapvetően két nagy érdeklődési köröm van: a sport és a tervezés. A sportban már sok mindent kipróbáltam, egy ideig fociztam, egy nagyon rövid ideig kajakoztam, atletizáltam, és most egyre komolyabb szinten kerékpározom. Azt hiszem a kerékpározásban rátaláltam valamire, amire a többi sportban eddig nem. Klisés lesz, de ez a szabadság.

Azt hihetnétek, hogy a biciklizés nem annyira megterhelő sport, mint a többi, mert mégiscsak egy kerékpáron megy az ember, de ez nem így van. Nagyon kemény dolog tud ám lenni, ha komolyan veszik.

Márpedig én próbálom komolyan venni, hogy edzésben is maradjak, szükségem van arra a fajta szabadságra a hétköznapokban, amit csak ez a sport tudni adni. Heti három edzésre járok, ahol többen, több korosztályból is vagyunk. Nagyon jófej mindenki, az edzőm, Béla is, aki egyébként formatervező mérnök, pont aminek én is tanulok jelenleg.

Az egyik nap épp elmeséltem neki, hogy milyen közös projekten dolgozunk most öten az egyetemi szaktársaimmal, és tanácsot kértem tőle, hova érdemes fordulni, ha lángvágást szeretnénk igénybe venni.

Ő rögtön mondta, hogy az Acélpartner nevű céget ajánlja, akikkel már többször dolgozott együtt, és akikkel eddig mindig nagyon jó tapasztalata volt. A https://acelpartner.hu/langvagas linket beírva a böngészőbe könnyedén el lehet érni őket.

De kik is ők? Az Acélpartner 2002 óta működő, budapesti cég, akik rengeteg mindennel foglalkoznak. Ha még csak a tervezési szakaszban vagyunk, akkor is segítenek: műszaki rajzokat készítenek, tanácsokat adnak bármi részletet illetően, legyen szó anyagról vagy a kezelési technikáról. Sőt, porszórásos festést, szemcseszórást, gépi forgácsolást vagy éppen – és engem ez érdekelt a legjobban – plazma- és lángvágást is végeznek. Az Acélpartner feldolgozási kapacitása 6-7 ezer tonna évente a vágott lemeztermékeket nézve. Legfőbb partnereik közé tartoznak a nemzetközi energiaipar, építőipar és gépipar fontos szereplői. Ezen felül a bemutatkozásukban kiemelik azt is, hogy rövid határidővel is vállalnak alapanyag beszerzést vagy éppen másféle kiszolgálást is. Mindezt a honlapon találtam meg, ami egyébként egy nagyon jól működő, világos és informatív weboldal.

Én engem kifejezetten a lángvágó érdekelt, úgyhogy rá is térek, miket tudtam meg Bélától, illetve a honlapról tájékozódva.

Először is a https://acelpartner.hu/langvagas címen van minden leírva. Hogy mit is jelent a lángvágás náluk? Lehet, hogy azért nem árt először ezt tisztázni.

Ez olyan acélok vágását jelenti az Acélpartner esetén, amelyek általános rendeltetésű vagy enyhén ötvözött acélok 5-350 mm vastagságig, ami pedig a tábla méretét illeti, 4000 -szer 12000 mm nagyságú felületig tudják biztosítani a lángvágást. Én, aki tudom nagyjából, mit jelentenek ezek a méretek a gyakorlatban, nagyon elégedett voltam a cég által kínált szolgáltatással.

De emellett bőven van még más is!

A munkát CNC vezérlésű MESSER (Burny) típusú lángvágó eszközök végzik, ebből van kettő négyfejes gép (2000 x 6000 mm-es és 2500 x 12000 mm-es asztallal) illetve egy hatfejes gép (4000 x 13000 mm-es asztallal). Tudom, ez biztosan sokatoknak nem mond semmit, de azért gondoltam leírom, hátha olvassa a blogom olyasvalaki, aki jártas ilyen téren, vagy mondjuk épp mérnökként dolgozik.

Az Acélpartnernél a lángvágást tiszta propángázzal végzik, ez teszi lehetővé, hogy gyönyörű vágási felület és alakhűség jöjjön létre még a vaskosabb lemezeknél is. A https://acelpartner.hu/langvagas laloldalon azt is írják, hogy a vágás pontossága megfelel az EN ISO 9013:2002 (E) 2. szabvány követelményeinek (bevallom, ezt már én sem értem).

Továbbá a vágott felületet a szemcseszórás előtt megtisztítják, amely jól mutatja, milyen igényesek is az Acélpartnernél. De ez nem minden! Béla mondta nekem, hogy elképesztő gyorsan megvoltak a megrendelésével, még úgyis, hogy egyedi formát akart lángvágni. Ez annak köszönhető, hogy ezzel a fentiekben felsorolt három géppel nagyon jól lehet gyakorlatilag akármilyen sürgős sorozatot legyártani, méghozzá gyors idő alatt is.

Mindezek miatt már meg is lettem győzve, hogy az Acélpartner lesz a legjobb hely arra, hogy lángvágás szolgáltatását kérjem a jövőben. Este, az edzést követően utána is néztem a weblapnak. Rengeteg tartalom van fenn a honlapon, így kicsit körbenéztem a https://acelpartner.hu/langvagas aloldalon kívül is. Az Acélpartner külön leírja, hogy az acélvágás hogyan működik, milyen kihívásai és lehetséges módszerei vannak. Mindezt a technológia fülön találtam meg, ahol egyébként van egy úgynevezett “acél kisokos” is. Itt mindent leírnak az acél anyagáról, ami amúgy nagyon jól jöhet annak, aki nincs annyira tisztában az alapokkal, de szeretne például lángvágást kérni. A leírás egyébként nekem is sok újdonságot mondott, aki egyébként tanultam róla már sokat.

https://acelpartner.hu/langvagas

Ezen felül a szerszámkészítés vagy kereskedelem fülre kattintva különböző oldalakra irányítanak tovább, ahol más nevű cégek szolgáltatásai vagy leírásai is elérhetők.

A szolgáltatások alatt pedig látható, hogy a lángvágás mellett plazmavágást, felülettisztítást, élletörést és egyéb tevékenységeket is igénybe vehetünk. Legutóbbiba olyan szolgáltatások tartoznak, mint az acélszerkezet gyártás, az építőipari kivitelezés, de itt látható kép a munkagépekről is. A plazmavágást is az országban egyedülállóként alkatrészek utólagos gyökölésére is van lehetőség, ennek részleteit szintén leírják a weboldalon. A korszerű gépekkel tehát a plazmavágást illetően is van lehetőség bonyolult alkatrészek gyors legyártására.

A felülettisztításnál pedig leírják – amint azt a lángvágásnál már érintettem – hogy köszörűvel távolítják el a vágási mikronyomokat, hogy minél szebb felület jöhessen létre a vágás után is. Az élletörésnél pedig hegesztési gyökelőkészítést végeznek, ha éppen ezt szeretnénk kérni.

Én azonban jövendőbeli formatervezőként szerettem volna még többet megtudni a cégről. A média fülön meg vannak adva az Acélpartner különféle internetes csatornái, többek között vannak linkek a YouTube-csatornára, de a Facebook-, Linkedin vagy Instagram-oldalra is.

Ha azonban bármiféle kérdés merülne még fel bennünk, például az árakat illetően, akkor akár fel is hívhatjuk őket, vagy írhatunk emailt nekik a kapocslat résznél megadott elérhetőségekre. Személyesen is el lehet látogatni hozzájuk a Gyömrői út 76-80. címre. Én ezt is fontolgatom, akár már csak azért, hogy megnézzem magamnak, hogyan is működik a gyakorlatban a plazma- vagy lángvágás.

Ha ajánlatot szeretnénk kérni tőlük, akkor erre is van külön rész a honlapon, ahol ott vannak a már említett elérhetőségek, de egy űrlap is van, ahová üzenetet tudunk írni a saját email-címünk megadásával.

Nagyon megtetszett tehát az Acélpartner által kínált szolgáltatás nekem, úgyhogy nektek is ajánlom, hogy látogassatok el a https://acelpartner.hu/langvagas oldalra, ha épp lángvágásra lenne szükségetek.

Mondtam is bent a szaktársaimnak, milyen jó céget találtam. Sőt, egy külföldi hallgatótársunknak is továbbadtam az Acélpartner hírét, mivel láttam, hogy a honlap elérhető különböző nyelveken is, a magyar mellett németül és angolul.

Így végül nem győzök hálálkodni Bélának, az edzőmnek, hogy megismertette velem az Acélpartnert, és megmutatta a https://acelpartner.hu/langvagas linket. Tényleg jó segítségemre lesz a későbbiekben a cég, gyakorlatilag bármilyen acélmunkáról is legyen szó.

Szóval ilyen hasznos tudást is szerezhettem a kerékpáros edzésen a sport adta szabadság átélése mellett.