Futhattam a köröket, hogy találjak egy megbízható és gyors szakembert

Rendszeresen járok futni, még a téli, hidegebb időkben is közbe-közbe rá tudom venni magam, hogy a szabadban fussak. Egy ilyen kinti alkalom után, különösen jól tud esni, ha egy kellemesen meleg otthonba lépek be. Sajnos a legutóbbi alkalommal nem ez történt. Ahogy kinyitottam az ajtót, éreztem, hogy ez a kellemes érzés hiányzik. Pedig mielőtt elmentem futni, nem kapcsoltam le a fűtést. Valami más probléma kellett, hogy legyen. Próbáltam állítani a radiátorokon, a termosztáton, de érdemi változás nem nagyon történt. Pedig valahogy ez is a futás részévé vált már, úgyhogy azért is hiányzott, illetve ha ez így marad, akkor jobb ha melegebben öltözök odabenn is. Mivel ez nem volt opció, ezért próbáltam apukámtól segítséget kérni. Ő valamennyire ért dolgokhoz, hátha valami jó tanácsa van és kiderül, hogy csak én bénáztam valamit. Sajnos nem igazán tudott javítani a helyzeten, így javasolta, hogy keressek egy szakembert, hiszen nem maradhatok télen normális fűtés nélkül. 

Hamar, gyorsan egy szerelőt – de milyet? Hol a probléma? Kazánt vagy fűtésrendszert kell szerelni?


Így kénytelen voltam nekiállni a keresésnek, futottam pár kört, mire találtam olyan segítséget, akik viszonylag rövid időn belül tudnak nekem segíteni ezzel a problémával. Végül a Vizszereles.net volt az a weboldal, akik meggyőztek. Elég hamar kiderült a weboldalukról, hogy nem csak csatornázással és vízszereléssel foglalkoznak, hanem fűtésszereléssel is. Megnyugtató volt olvasni, hogy a gázkazán és a fűtésrendszer területén is jártasak. Nem tudtam, hogy hol van pontosan a probléma, de jó volt tudni, hogy valószínűleg ők bármelyikkel meg tudnak majd bírkózni. Tudni illik ugyanis, ha a gázkazánnal van probléma, akkor az gázszerelő szaktudását igényli, míg a csövek és radiátorok hibája esetén fűtésszerelőre van szükségünk. Ha nem akarunk feleslegesen fizetni a kiszállásért, akkor jobb, ha ezekre figyelünk. Szerencsére a Vizszereles.net készített egy összefoglalást arról, hogy hogyan tudjuk mi, laikusok megkülönböztetni a problémát eredetét. Ezek alapján, én feltételezhettem, hogy a fűtésrendszerrel van valami, nem pedig a gázkazánnal, mivel az működik, de a radiátor mégsem melegszik. 
A kiváltó oka pedig elég sok minden lehet. Ezt is leírják az oldalon, de persze azok csak a lehetséges okok. Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy vigyázzunk a magukat hozzáértőnek tartó szerelőkkel, ugyanis az is előfordulhat, hogy még nagyobb kárt okoznak, annak pedig mi isszuk meg a levét. 

A probléma megoldva, a radiátorok újra gőzerővel dübörögnek és ontják magukból a meleget

A https://vizszereles.net weboldalon bemutatnak háromféle szakembert is: központi fűtés szerelő, radiátor szerelő és cirkó szerelő. Mindegyik esetében egy-egy bővebb leírással találkozhatunk, ami azért jó, mert talán ezzel is szűkíthető a kör, hogy hozzánk vajon milyen szakembernek kellene kijönni. Én ahogy egyre jobban beleástam magam a dolgokba, illetve egyre több mindent olvastam az oldalukon, arra jutottam, hogy valószínűleg egy radiátor szerelő szakértelmére lesz szükségem. Miután ez kiderült, igazából nem volt más teendőm, mint felvenni a kapcsolatot a céggel, és megbeszélni, hogy mikor tudnak kijönni hozzám, megnézni és megjavítani a hibát. Szerencsére, nem kellett sokat várnom, ami igazi megkönnyebbülés volt, hiszen nem szívesen maradtam volna hetekig fűtés nélkül. A probléma is megoldódott, úgyhogy újra élvezhetem a kellemes meleget, valahányszor belépek a házba, a szokásos futásomat követően.