Gázpalack pakolás – a titok, hogyan lehetsz igazán deltás

Mindig igyekeztem odafigyelni, hogy a lelki egészségem mellett a testem is mindig fitt és feszes legyen, elvégre ép testben ép lélek, vagy hogy is tartja a mondás. Ez valahogy a kezdetek kezdetétől összefonódott a mindennapjaimmal. Először a tánc volt, amiben ki tudtam szórakozni magam, aztán ahogy cseperedtem felfelé ez kiegészült minden mással. A csapatsportok közül amit csak lehetett kipróbáltam: kezdtem a kézilabdával, aztán átnyergeltem kosárlabdára, amikor már nem mélységem volt, hanem magasságom, azután meg elkezdtem a floorballt, ami akkor kezdett itthon egyáltalán ismertté válni. Az egyéni sportok közül se kellett nagyon félteni, atletizáltam, úsztam és unalomból elég sokszor futottam is.

Ezek közül persze még ma is sok minden velem maradt. Szívesen járok el futni a Városligetbe, vagy a Margit szigetre, amikor van egy-egy nagyobb futófesztivál soha nem tudom kihagyni. Annyira jó atmoszférát ad az, amikor ennyi mozogni szerető ember egyszerre indul meg és hajtják és ösztönzik egymást arra, hogy minél jobban teljesítsenek, hogy ez megér egy kis plusz szenvedést – már ami a nagy távokat illeti. Ezen kívül meg természetesen végigpróbáltam már az összes létező csoportos aerobic és edzőteremben fellelhető edzéstípust, mozgásórát. Különösebb célom továbbra sincs ezzel, csupán annyi, hogy fitt maradjak és ne köpjem ki a tüdőm, hogyha esetleg fel kell másznom a harmadik emeletre. Vannak ugyanis olyan barátaim, akkor velem egy korosztályban vannak, viszont annyira elhanyagolják magukat, hogy ugyan jól néznek ki, nem tűnnek túlsúlyosnak, de mégis, mikor valamilyen mozgásra kerül a sor, már egy ici-pici megterhelésre is szélsőségesen reagálnak. Ez persze mindenkinek a saját, egyéni döntése és maguknak kell érezni azt, hogy mikor jön el az a pont, amikor ezzel kezdeni kell valamit. Minden esetre nekem nem esik jól végignézni, amikor inkább a liftet választják, mikor átjönnek hozzám a negyedik emeltre. Bezzeg ha megfogadnák a remek tanácsom és rákapnának ők is a gázpalack cipelésre! Na jó persze csak viccelek, de mint tudjuk, minden viccnek a fele igaz…

Történt ugyanis, hogy a közelmúltban a szüleimnél kerti partit készültünk tartani. Ez minden évben szokványos, már-már talán hagyománynak is lehet nevezni a dolgot, mert átjön az egész család. Az unokatestvéreim a családjaikkal, a testvérem a családjával meg hát persze én is – egymagam. A szüleim nagyon várták ezt a napot, mindent szépen gondosan előkészítettek és beszereztek, ahogy szoktak. Hajnalban édesapám végigjárta a végtelen hosszú bevásárlólistával a bevásárlóközpontot, aztán mindent előkészítettek és várták a vendégeket. Na meg még valamit, ami utólag belegondolva teljesen kézenfekvő volt, de akkor el nem tudtam képzelni ki csenget. Ugyanis az történt, hogy megérkezett az egész család, már épp a grillezést indító koccintáshoz emeltük volna a poharainkat, amikor csöngettek. A szüleim persze rögtön tudták, hogy mi lesz a helyzet: megérkezett a gázpalack!

Bizony kifogyott a grillezéshez szokásosan használt palack, így hát fogták magukat és utánanéztek a neten, hogy honnan tudnának a lehető leggyorsabban rendelni – mert ugye aznap reggel realizálták, hogy már nem lesz elég a főzéshez a nafta. És bizony olyan ügyesek voltak, hogy találtak egy olyan céget, aki Budapest területére akár néhány órán belül is vállal kiszállítást.

Lehet tőlünk kifejezetten grill palackot rendelni, PB gázzal töltve. Ez egy olyan palack, aminek 6,8 kilós üres súlya van, a beletöltött gáz pedig 5 kilónak felel meg. Ezt összevetve azzal, hogy nem igazán van fogása, nem olyan jó ide-oda cipelgetni. Persze én fejvesztve rohantam a csöngő hangjára, hiszen a szüleim elfoglaltak voltak a vendégekkel, segíteni akartam nekik. Hát nem tudtam pontosan mire vállalkozok. Már nem ami az átvételt illeti, a futár nagyon kedves és szimpatikus volt és persze felajánlotta azt is, hogy segít bevinni, de persze az önbecsülésem nem engedte, nehogy már engem nézzen nudlinak! Úgyhogy nekiláttam elcipelni egyedül a hátsókertbe. Nos, azóta megértem azokat a testépítőket és sportembereket, akik ilyen borzasztóan nehéz holmikat emelgetnek és ebből áll nekik a gyakorlatsor. Hát majd megpukkadtam, mire a kert végébe értem azzal a nyamvadt gázpalackkal. Nem mondom, hogy a saját edzéstervembe beépítenék valami ehhez hasonló mozdulatsort, de tény, hogy másnap komoly izomlázam volt. Szóval lehet, hogyha eleget csinálnék ilyesmit, még a végén én is kipattintott, deltás hegyomlás lehetnék. Elgondolkodtató, a lehetőség nagyon csábító… de talán inkább maradok a zumbánál.

Aztán megfaggattam a szüleimet és elárulták, hogy ezért a palackért 20 000 forintot fizettek előre utalva, hogy ilyenkor már ne kelljen ezzel szöszölni. Ezzel tulajdonképpen megvásárolták magát a gázpalackot is, így a továbbiakban ennek a cseréje, tehát a töltése az csupán 7000 forintba fog kerülni.

Utánuk néztem a honlapjukon, miket lehet még kapni, meg egyáltalán kik ők és mivel foglalkoznak. Nemes egyszerűséggel a gazpalackfutar.com címen találhatók, amik hát nyilván adja magát, tökjó domain! Alapvetően ipari és lakossági gázzal, gáztermékek forgalmazásával, kiszállításával és cseréjével foglalkoznak.

Lehet náluk kapni klasszikusnak mondható PB gázpalackokat többféle méretben. Nyilvánvalóan az a méret kell, amekkorával az adott háztartás is rendelkezik – ilyen módon jöhet létre a csere. Árulnak 11,5 kilós és 23 kilós kiszerelést is.

Hasonlóképpen lehet náluk kapni propán gázt is, azt is kétféle méretben, 10,5 kilós palackban és 21 kilós palackban is. A cégek kiszolgálására is fel vannak készülve úgynevezett targoncagázzal (vagy motorikus gázzal), amely palacknak 11 kilós töltete van.

Az árak eltérőek a gáztól és a palack méretétől függően. Budapest területén bruttó 6000 forint lehet házhoz rendelni a 11,5 kilós PB palackot és 11 000 forintért a 23 kilós változatot. A propán gázzal töltött palackokat 7500 és 15 000 forintos árakon szállítják házhoz, értelemszerűen a kisebb olcsóbb, a nagyobb drágább. A targoncagázt pedig a maga 11 kilós töltetével bruttó 7000 forintért rendelhetjük meg Budapest területén akárhová.

A fővároson kívül az agglomerációba is szállítanak természetesen gáztermékeket. Ez azért nagyon szuper, mert nagyon sok szolgáltató, főleg hogyha ilyen különleges terméket kell kivinnie, egyszerűen nem tudja megoldani a vidéki szállítást. Nagyon nehéz olyan szállító partnert találni, aki árban és persze szolgáltatásban is illeszkedik az alap arculathoz. A legegyszerűbb és talán legjobb megoldás persze az, hogyha a saját csapatod tudja megoldani magát a szállítást is, de ezt nyilván nem minden vállalkozó engedheti meg magának. A gázpalackosok ebben is nyerők, a Pest mellettieket sem hagyják gáz nélkül, például Rád, Őrbottyán, Erdőkertes, Szada, Sződ, Fót, Mogyoród, Kistarcsa, Gyál, Érd,Pilisvörösvár is a kiszállítási körbe esik, hogy csak néhányat megemlítsek, de a teljes “névsor” korántsem ennyi, minden infót megtalálni erről a honlapjukon.

Nem csak a neten lehet tőlük rendelni, egész egyszerűen elég, ha megadjuk az űrlapjukon a telefonszámunkat vagy elérhetőségünket és ők visszahívnak, vagy keresni fognak bennünket az adott platformon. Foglalkoznak még jó néhány más típusú gáztermékkel is, szóval azt hiszem ha ilyesmire lesz szükségem én is náluk fogok elsőként körülnézni. Ez a gyors kiszállítás és a kedves, segítőkész hozzáállás nagyon szimpatikussá tette az egész folyamatot. Ezért is ilyen jók mindig ezek a családi grill partik, mert mindig történik valami olyasmi, amire nem is számítunk és mégis fel tudja dobni a hangulatot és valaki napját. Most épp pont az enyémet. Ha már deltás nem lettem, legalább mosolygós igen.

gázpalack