Napelemes rendszerek megtérülése

Bár korábban már volt szó a napelemes rendszerekről, mára ismét egy ezzel kapcsolatos témát választottam, ami minden esetben előkerül ha ezeket a csodaberendezések jönnek szóba. Ez pedig nem más, mint a megtérülés kérdése. Hiszen hogyha biciklis életmódra váltunk, annak is megvan a tényszerű, számszerű eredménye. Egyrészről egyik pillanatról a másikra megszűnik a károsanyag-kibocsátásunk, amivel egyértelműen kevésbé szennyezzük a bolygónkat. Másrészt nem kell autót fenntartani, tankolni, szervizelni, vagy épp ugyanígy nem kell buszjegyet vagy villamosjegyet vásárolni. Ezek mind-mind olyan tényezők, amiktől elbúcsúzva anyagilag is beljebb leszünk és persze a környezetünknek is jót teszünk. Hogyha nagyon utána akarnánk menni a történetnek, akkor biztos, hogy találnánk az interneten számszerű adatokat – de persze én is kiszámolhatnám -, hogy mennyit lehet spórolni a biciklis életmódra váltással magunknak és a bolygónak.

Azonban ha napelemekről van szó nem kell sokáig keresgélni. Nemrég a napelemrendszer.info oldalára tévedtem, ahol kis görgetés után rögtön az jött szembe sok más okosság mellett, hogy milyen ütemben térülhet meg egy ilyen jellegű fejlesztés. Mert hát azért valljuk be, szép dolog a környezettudatosság, de legalább ugyanennyire vonzó a megújuló energiák használatában az, hogy ingyen van. Előbb vagy utóbb (de inkább előbb) behozza az árát és onnantól kezdve akár 100%-ban önfenntartóvá válhat egy épület az energiaellátás szempontjából.

Vegyük példának egy 5 kW-os napelemes rendszer telepítését. A korábban említett honlap adatai szerint ezt durván 2 millió forintért tudhatjuk a magunkénak. Ha egy átlagos háztartás átlagos fogyasztását vesszük, akkor jó közelítést ad, hogyha havi 18 000 forinttal kalkuláljuk a villanyszámlát, a honlap mintája alapján. Hogyha nem számolunk a fogyasztási szokások változásával, akkor is kijön az, hogy 10 év alatt simán visszajön a befektetett összeg és onnantól nullára futott a produkció. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy általában egyre több eszközt használunk, ahogyan változik az eszközök energiaigénye is, főleg ilyen sokéves távlatban, tehát reálisan a 10 évnél már korábban vissza fog jönni ez a 2 millió a zsebünkbe.

Bár ez egy alapvetően reális becslés, könnyedén személyre lehet szabni és akkor még közelebb kerülhetünk a saját “számainkhoz”. Csupán annyit kell tenni, hogy előkeresünk egy éves elszámolót az energiafogyasztásunkról, lehetőleg a legutóbbit, hiszen azért évről-évre van némi változás, ha mást nem, az energia árában. Ezen az elszámolón megtalálható az éves fogyasztása a háztartásnak. Ebből kiindulva meg lehet saccolni, hogy milyen méretű napelemes rendszerre volna szükségünk, amelynek az árát meg lehet nézni a napelemredszer.info oldalán, majd néhány gyors alapművelettel már láthatjuk is, hogy körülbelül milyen hosszú idő alatt fog nekünk visszajönni ez a befektetés. Szerintem ez rendkívül egyszerű és mellette igencsak hasznos, ezért hogyha ilyen jellegű felújításon töritek a fejeteket, akkor azt tanácsolom, csináljatok egy ilyen villámgyors becslést, hiszen tényleg pofonegyszerű és máris sokkal közelebb kerültök a valósághoz a piszkos anyagiakat illetően.