Napelemmel töltött e-bicikli

A következő gondolatokban összefoglalom, hogy miként járult hozzá egy bokasérülés ahhoz, hogy elinduljak a fenntarthatóság útján egy zöldebb háztartás felé.

Az utóbbi pár évben egy bokasérülés miatt úgy alakult, hogy a nagy kedvenccé vált hosszútávú országúti és mountainbike-os kerékpározásról le kell mondanom ugyanis akárhogy tréningeltem szegény megviselt bokaízületemet, 30 km után fájdalmassá vált a tekerés. 

Egy ausztriai kiránduláson kipróbáltam egy bérelhető elektromos kerékpárt, amelynek hajtásához a hagyományos biciklihez hasonlóan szintén szükséges emberi erő is, de azért van egy kényelmes motor hajtotta rásegítés. Annyira tetszett, hogy úgy gondoltam beszerzek egyet magamnak, illetve a szüleimnek is, akik szintén szeretnek biciklizni, de már jól jön nekik is egy kis könnyítés.

Ezeket a kerékpárokat a fenntarthatóság jegyében egész nagy állami támogatással be lehetett szerezni, aminek nagyon örültem. Miközben az államilag támogatott pályázatokat böngésztem, ráakadtam a sporoljnapelemmel.hu honlapjára a https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok linken, amelyen napelem pályázatok kiírásai szerepelnek. Innentől beindult az ötletelés, hogy mi lenne, ha ezeket a bicikliket napelem termelte villamosenergiával tudnánk feltölteni, ezzel összekötve a kellemest a hasznossal.

Mivel nem sokat tudtam a napelemekről, az első tisztázandó terület természetesen az volt, hogy mennyibe kerülne egy napelem rendszer telepítése a családi házra. A sporoljnapelemmel.hu oldalát böngészve sajnos azt láttam, hogy jelenleg lakossági felhasználásra vissza nem térítendő támogatás nem érhető el. Viszont ez nem szegte kedvem, tovább böngésztem az említett honlapot és nem sokkal később szembe is jött, hogy magánszemélyként is lehetőségem van napelem telepítésére 0%-os hitellel. (A hitelt az MFB Bank biztosítja.) Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a telepítésre megadott árat részletfizetéssel tudom megfizetni anélkül, hogy a kamatok miatt többet fizetnék az alapból megadott tőkeösszegnél. Pénzügyi szakemberként szerintem ez tényleg egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni.

A pályázat pont arról szól, hogy a családok könnyebben tudjanak átállni a megújuló energiaforrás (esetünkben napelem) használatára. Az „ingyen hitel”-nek is hívott konstrukciónak azért is örültem, mert elérhetőbbé teszi a napelemre való váltást és azonkívül, hogy környezettudatosabbá válik az energiafelhasználásunk, a jövőben szép összegeket tudunk megspórolni a háztartásnak, így a pénztárcánk is meg fogja köszönni. A sporoljnapelemmel.hu oldalán lehet találni olyan cikkeket, amelyekben részletesen kitérnek arra, hogy mennyi idő alatt térül meg egy napelemes rendszer telepítése és hosszútávon mennyit lehet vele spórolni.

Ami számomra újdonság volt (bár igazából evidens csak még sosem gondoltam bele), hogy a megtermelt áramot vízmelegítésre is fordíthatjuk, így a váltással gyakorlatilag az áramot és melegvizet is ingyenessé tudom tenni. Azokban a háztartásokban pedig, ahol árammal még fűtenek is, ez még nagyobb haszon lehet.

Akinek vállalkozása van és gondolkodik a jövőben a megújuló energiaforrásokra való áttérésen, annak is tudom ajánlani, hogy böngéssze végig a https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok oldalát, megannyi fontos információt lehet találni a vállalkozások vissza nem térítendő napelem támogatásaival kapcsolatban. Az oldalon ajánlatot is lehet kérni a telepítésre.

Ugyanis, a cég napelemek telepítésével is foglalkozik, sőt, nem csak a munkálatokat végzik el, hanem a teljes folyamatban segítenek, az elejétől a végéig. Igen, ez azt jelenti, hogy az adminisztrációban is segítséget nyújtanak, ha szükséges. Szerintem ez sokaknak jól jön, főleg, ha ismeretlen területről van szó, és szerintem ez sokaknak megnyugtató lehet, mivel a cégnek már bőven van tapasztalata ezen a téren, így biztosan nem dobnak vissza a szolgáltatók egy dokumentumot azért, mert nem jól lett kitöltve.

Érdekes, hogy az egész egy bokasérüléssel kezdődött, nemsokára pedig otthon termelt napelemes árammal tölthetem az elektromos biciklimet.