Van, amikor már a sport sem segít. De mit lehet ilyenkor tenni?

A sport az egészséges életmód szerves része. Aki sportol, az nem csak testileg, hanem lelkileg is egészségesebb lesz. Természetesem jót tesz, ha formában tartjuk magunkat, ha rendszeresen sportolunk, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mikor és hogyan. A sport jóval több ennél, hiszen élvezetet ad, segít kikapcsolni. A sport segít, hogy mentálisan is sokkal jobban legyünk, segít elfelejteni a gondjainkat. A rendszeres sport egyfajta stabilitást is nyújt, amire szerintem mindenkinek szüksége lenne.

Sok lelki és testi problémára lehet megoldás a rendszeres sportolás, de sajnos van, amin még ez sem segít. Egy alkoholista kezelése esetén például van, hogy a jól megválasztott sport sem hoz eredményt. A sport fontos a felépülésben, hozzájárulhat a gyógyuláshoz, de a komoly alkoholizmus esetén nem hagyatkozhatunk kizárólagosan csak a sportra.

Korábban már írtam arról, hogy hogyan kell megfelelő sportot választani, hogy mennyire fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami örömet okoz. Ezt itt olvashatjátok.

Az alkoholizmus egy olyan népbetegség, amiről szégyellünk beszélni. Mindenki fogyaszt alkoholt, hiszen egészen kis mennyiségben még akár egészséges is lehet. Mindenkinek vannak részeg sztorijai, amiről lehet beszélni, ami mindenkit megnevettet. Van, amire senki sem büszke, az alkohol nem mindenkiből jót hoz ki.

Arról, mikor valakinek komoly problémái vannak az ivással, senki sem beszél. Sokan valamilyen nehéz helyzet miatt fogyasztanak meggondolatlanul alkoholt, el akarják feledni a bánatukat. A boldogtalanság, a kilátástalanság rengeteg alkoholistát szül, akiknek profi segítségre lenne szükségük.

Vannak, akik elég erősek, akik le tudják tenni az italt, és a sokkal fontosabb dolgokra tudnak koncentrálni, de vannak, akiknél kialakul a lélektani függőség, már el sem tudják képzelni a napjukat alkohol nélkül.

A sport annyiban segíthet, hogy eltereli a figyelmüket az alkoholról, segít levezetni a bennük felgyülemlett feszültséget, megteremti az ilyenkor gyakran hiányzó stabilitást és természetesen egészséges is.

Sokan vannak viszont, akiknek ez nem elég. Van egy kollégám, aki sajnos a válása után ahelyett, hogy valami hobbit keresett volna, egyre többször nézett a pohár aljára. Az alkohol pedig lassan tönkretette az életét. A gyerekei már nem szerettek volna találkozni vele, az alkohol miatt mindig másnaposan dolgozott, hibát hibára halmozva, lassan elveszítette a munkáját és egyre mélyebbre zuhant az alkoholizmusban.

Végül a családja közbelépett, és mielőtt még nagyobb tragédia lett volna a történet vége, szakértői segítséget kértek.

Sokan szégyellik, hogy alkoholisták, nem mernek segítséget kérni akkor sem, ha már ők is felismerték, hogy az alkohol fogyasztásuk igazi probléma.

Az alkoholista kezelése nem gyerekjáték, érdemes szakértői segítséget kérni, hogy tartós javulást tudjunk elérni. A kollégámat egy 28 napos felépülési programra vitte el a családja a Felépülők Családi Felépülési Központba.

Itt egy 28 napos rehabilitációs program keretein belül segítenek az alkoholizmusban, figyelnek rá, hogy valóban hatékony legye az alkoholista kezelése.

Szakértő orvosok és ápolók vezetik a felépülést, a dolgozók egy része pedig maga is túlesett már ezen , olyan embereket is foglalkoztatnak, akik maguk is valamilyen függőséggel küzdöttek.

Ebben a Családi Felépülési Központban nem csak a beteggel foglalkoznak, de konzultálnak a családdal, igyekeznek felderíteni, hogy mi áll az alkoholizmus hátterében, személyre szabott segítséget nyújtanak.

Számos embert kigyógyítottak az alkoholizmusból, új lehetőséget adtak nekik, hogy újra teljes életet éljenek.

Itt a kifejezetten a felépüléssel foglalkozó programok mellett sok időt töltenek a gyógyulni vágyók a természetben, ahol kirándulnak, sportolhatnak, kikapcsolódhatnak.

Egy tapasztalt szakember mindig jelen van velük a 28 nap alatt, hogy azonnal segíteni tudjon a pácienseknek, hétvégente pedig meg lehet látogatni a beteget, a családtagokat is bevonják a felépülésbe.

Veszprémben és Budapesten is lehet konzultálni velük, ahol akár az egész család jelen lehet. Igazi szakértők, akikre nyugodtan rá lehet bízni szeretteink felépülését.

Ha van alkoholista ismerősöd, akkor ne hagyd rá a felépülést. Segíts neki, ha tudsz, ha pedig nem megy, kérj szakértői segítséget, mert az alkoholista kezelése nem egyszerű! Fontos, hogy szakértői tanácsokat kapjanak a betegek és hogy megfelelő kezelésben részesüljenek, hiszen így szabadulhatnak meg a függőségüktől egy életre.